Koe hurmaava Mathildedal

Mathildedalin historiallinen ruukkikylä nousi kukoistukseensa 1800-luvulla, kun alueelta löydettiin arvokasta rautamalmia. Ruukkitoiminta käynnistyi ensin Teijossa Mathildedalin pohjoispuolella, ja vuonna 1852 ruukinpatruuna Viktor Bremer rakensi terästehtaan myös Mathildedalin jokisuulle. Samalla hän nimesi Hummeldalina tunnetun kylän uudelleen vaimonsa Ottiliana Mathildan mukaan.

Kylä, jossa luovuus kukkii

Tänä päivänä vanhat tehdasrakennukset ja punamultaiset työväen asuintalot on kunnostettu pieteetillä, ja noin 140 asukkaan kyläyhteisöstä löytyy kiehtovia kahviloita ja ravintoloita, suklaatehdas, kyläleipomo ja -panimo, kahvipaahtimo sekä lukuisia artesaani- ja vintageputiikkeja. Mathildedalissa toimii myös Suomen ainoa alpakanvillan kehräämö, jonka uteliaita alpakoita pääsee tervehtimään kylän niityillä kesäisin.

Kuvankaunis kansallispuisto kivenheiton päässä

Mathildedal on ihanteellinen lähtöpiste retkille Teijon kansallispuistoon. Patikointi- ja pyöräilyreittejä riittää haastavista esteettömiin, joten järvi-, suo- ja merenrantamaisemista pääsee nauttimaan niin patikoiden, pyöräillen, lastenvaunujen kanssa kuin pyörätuolissa. Kahden kilometrin päässä kylästä sijaitsevasta Teijon luontokeskuksesta Matildanjärvellä voi vuokrata kanootin, fatbiken, SUP-laudan tai erityisesti kalastajien suosiman soutuveneen. Mieleenpainuvimpiin seikkailuihin kuuluu vetolossi yli Sahajärven.

Aktiivilomaa ja joutenoloa

Mathildedalissa on monipuolista tekemistä kokonaisen kaupungin edestä. Hiekkarannat kutsuvat pulahtamaan aamu-uinnille mereen tai Matildanjärveen. Mathildedalin Keskuspuistossa on tennis- ja padelkenttien lisäksi minigolfrata, ja Teijo Ski & Action Park -ulkoilukeskus tarjoaa kylän vauhdikkaimmat aktiviteetit, kuten maasto- ja hissipyöräilyä, paintballia ja laser trap -ammuntaa sekä talvisin laskettelua.

Yhtä lailla Mathildedal rauhoittavine maisemineen sopii myös täydelliseen joutenoloon. Kävelyretki pitkin liplattavan puron vartta, varpaiden upottaminen rantahiekkaan ja rentoutuminen kesäisessä puutarhassa linnunlaulua kuunnellen ovat tervetulleita hengähdystaukoja kiireisestä arjesta ja joskus parasta lomaa sellaisenaan.